İletişim Bilgileri
image
image

Aile Danışmanlığı

image
image

Aile Danışmanlığı

Aile Danışmanlığı

Aile danışmanı, aile üyelerinin arasındaki ilişkilerdeki sorunları ortaya çıkaran ve bu sorunlar hakkında farkındalık kazandıran profesyonel bir uzmandır. Danışman, aile içindeki bireylerin daha sağlıklı bir iletişim kurmalarını sağlamak için şu konularda rehberlik eder:

                •Aile bireylerinin birbirlerini saygıyla dinlemelerini ve anlamalarını sağlar.

                •Görüş ayrılıklarının farkına varılmasına yardımcı olur.

                •Ortada bulunan sorunları açıkça ve yapıcı bir şekilde konuşulmasına zemin hazırlar.

                •Duygu ve düşüncelerin net bir biçimde ifade edilmesine olanak tanır.

                •Kırıcı ve incitici tavırlardan kaçınılması gerektiğini vurgular.

                •Aile üyelerinin birbirlerinin değerlerini olduğu gibi kabul etmelerine rehberlik eder.

                •Beklentilerin açık bir şekilde ifade edilmesini sağlar.

Aile danışmanlığı, bireyleri sadece tek başına ele almak yerine aile dinamikleri içinde değerlendirdiği için diğer psikoterapi yöntemlerinden ayrılır. Bütüncül bir yaklaşım benimsendiği için, ailedeki tüm bireyler göz önünde bulundurulur ve sorunlara daha etkili çözümler bulunur. Bu sayede, karşılaşılan ya da olası sorunlar yalnızca bireysel değil, ailevi bir perspektiften ele alınır.

Aile terapisi seanslarında, bireysel değil, tüm aile üyeleri birlikte değerlendirilir. Gerektiğinde, ailenin dışındaki önemli kişiler (örneğin, büyükanne, büyükbaba gibi) de sürece dahil edilerek onların görüşlerine yer verilir. Bu sayede, sorunlu birey değil, aile bütün olarak ele alınır.

Aile danışmanlığının amacı, aile içindeki sorunlar, ölüm, kronik hastalıklar, ayrılık veya boşanma gibi durumlarda bireylere psikolojik destek sağlamaktır. Danışmanlık sürecinde, aile bireylerinin yaşadıkları problemleri çözmelerine yardımcı olunur ve aralarındaki ilişkilerde daha sağlıklı bir denge kurulması hedeflenir. Belirgin ama esnek sınırlarla, aile üyelerinin birbirlerine olan davranışlarında iyileşme sağlanır ve daha sağlıklı bir aile yapısının temelleri atılır.